Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Termal Turizm

İlimizde turizmin çeşitlendirilmesi çalışmaları devam etmektedir. 2007 yılı başında Buharkent bölgesi “Buharkent Termal Turizm Gelişim Bölgesi” ve Aydın Merkezde Ilıcabaşı’nı da içine alan İmamköy çevresi “Tralleis Termal Turizm Gelişim Bölgesi” ilan edilmiştir. Bölgenin planlama çalışmaları Bakanlığımızca yönetilmektedir. Bölgede gerçekleşecek olan termal turizm yatırımları Aydın turizmi açısından çok önemlidir.
Aydın jeotermal kaynaklar açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyel içinde en önemli termal turizm merkezleri Natur-Med - Davutlar ve Germencik Alangüllü Kaplıcalarıdır. Bunların dışında ise Kızıldere, Sultanhisar - Salavatlı, Ortaklar - Gümüşköy Kaplıcası gelir.

Termal Turizm Gelişim Bölge Haritaları

 

  • Tralleis Termal Turizm Gelişim Bölgesi
  • Buharkent Termal Turizm Gelişim Bölgesi

 


Alangüllü Kaplıcası
Germencik ilçesinin 10 km kuzeyindedir. Kaplıca alanı Büyük Menderes Havzası içerisinde Aydın Dağlarının uzantısı olan Gümüş dağı eteklerinde ormanlık bir alan içerisinde yer almaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından 19.02.2004 tarih ve 11 sayı ile kaplıca tesisi işletme izni verilmiştir. Kaynak toplam 3777,93 mg/lt. mineralizasyonu olan, sodyumklorürlü, bikarbonatli karısık (mixed) niteliktedir. Banyo uygulamaları seklinde romatizmal ve nörolojik hastaliklarin kronik dönemlerinde, ortopedik sekellerin yardımcı / tamamlayıcı tedavisi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir. Kaplıca 126 oda ve 400 yatak kapasitelidir. Romatizma ve diğer ağrılı hastalıklar ile deri hastalıklarına iyi gelmektedir.

 

 

Natur-Med Davutlar Termal Kaplıcası
Kuşadası Davutlar Kaplıcaları: Aydın İli, Kuşadası İlçesi, Davutlar Beldesi şehir merkezinde bulunmaktadır. Aydın İl Merkezine 70 km, Kuşadası’ na 17 km, İzmir’ e ise 120 km uzaklıkta bulunan kaplıca alanı yakın çevresinde yer alan Efes, Meryem Ana, Priene, Milet gibi tarihi ören yerleri ile Dilek Yarımadası Mili Parkı, Bafa Gölü, Şirince Köyü gibi doğal güzelliklere günübirlik mesafede bulunmaktadır. Kaplıca alanı deniz seviyesinden 200 m yüksekliktedir. Sodyum florürlü, florürlü karışık nitelikte termomineralli olan suyu romatizma, stres, damar sertliği, siyatik, artroz, osteoporoji, spendiyaloz, vitiligo, egzama, saç dökülmesi, cinsel iktidarsızlık, kısırlık ve sağlıklı zayıflamaya karşı kullanılmaktadır.

 


Dağ eteğinde yeşillikler içinde bulunan tesis 55 oda 116 yatak kapasitelidir. İkisi kapalı biri açık olmak üzere üç termal havuzu, iki sıra banyo, iki yüzme havuzu bulunmaktadır. Tesisteki alternatif tedavi olanakları kapsamında akapunktur, aroma terapi, fitoterapi, kolon hidroterapi, ozon tedavisi, infraruj ısı tedavisi bulunmaktadır. Termal Otele ait kür merkezine, Sağlık Bakanlığı tarafından 21.09.2005 tarih ve 25 sayı ile kaplıca tesisi işletme izni verilmiştir. Toplam minerilizasyonu 711,33 mg/L akratotermal su banyo romatizmal hastalıkların kronik dönemlerinde, ortopedik ve nörolojik hastalıkların rehabilitasyonunda yardımcı ve tamamlayıcı tedavi uygulamalarında tam ve banyolar seklinde kullanılabilir.

Radon Termal Kaplıca Kür Merkezi
Kaplıca tesisleri ağırlıklı olarak günübirlik kaplıca kür tedavileri veren günübirlik tesis niteliğindedir. Konaklama hizmetinde kullanılmak üzere mevcut 20 yatak kapasiteli 8 oda mevcuttur. Kaplıca alanında tedavi birimleri olarak 3 adet termal havuz balneoterapi tedavi birimleri olarak günübirlik kür merkezi faaliyetinde kullanılmaktadır. Kür merkezine, Sağlık Bakanlığı tarafından 09.09.2004 tarih ve 24 sayı ile kaplıca tesisi işletme izni verilmiştir. Toplam 6016,97 mg/Lt. mineralizasyonu olan, sodyum klorürlü (tuzlu - sodyum 1167 mg/Lt., klorür 2602 mg/Lt), florürlü (1,6 mg/Lt.) karışık (mixed) nitelikte termomineralli sudur.
 

Hekim kontrolünde banyo uygulamaları seklinde inflamatuvar romatizmal hastalıkların (romatiod artrit, ankilozan spondilit basta olmak üzere) kronik dönemlerinde; kronik bel agrisi, osteoartrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarının; miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, Ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında, kronik dönemdeki seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon amacıyla, stres bozukluğu, nörovejetatif distoniler örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak; banyo ve helioterapi (günes banyosu) uygulamaları ile birlikte psöriasis örneğinde olduğu gibi döküntülü ve kasintili dermatolojik hastalıkların tedavisinde yardımcı/tamamlayıcı tedavi unsuru olarak; uygun partikül boyutlarının sağlayacak pulverizasyon yöntemleri kullanıldığında inhalasyon yoluyla solunum sisteminin kataral rahatsızlıklarında tamamlayıcı/destekleyici tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir. Florür içermesi nedeni ile içme endikasyonu da bulunmasına karşın, kaynağın tuzlu su niteliğinde olmasından ötürü bu tür bir kullanım önerilmemektedir.